Ogłoszenia Szczecin, Ogłoszenia Praca Szczecin

ogłoszenia szczecin

Ogłoszenia Szczecin

Poznam Fajnego Faceta
Szukam kogoś do niezobowiązującej znajomości przepełnionej szalonymi rzeczami i ...
Szczegóły ogłoszenia
Poznam Pana na spotkania
Jestem otwartą i energiczną kobietą, która szuka mężczyzny do luźnej relacji :) ...
Szczegóły ogłoszenia
Pani Szuka Pana
Szukam normalnego i z poczuciem humoru faceta do dyskretnych spotkań. Mam własne...
Szczegóły ogłoszenia
Niegrzeczna Blondyneczka
Chciałabym zaprosić Cię na niezobowiązujące spotkanie. Możemy zobaczyć się u Cie...
Szczegóły ogłoszenia
Niegrzeczna Blondyneczka
Chciałabym zaprosić Cię na niezobowiązujące spotkanie. Możemy zobaczyć się u Cie...
Szczegóły ogłoszenia
Namiętne Spotkania - Szukam Pana
Jestem osobą pozytywnie zakręcona, kochająca życie i seex. Ciągle szukam nowych ...
Szczegóły ogłoszenia
Dyskretna Marysia - Bez Sponsoringu
Jestem uległą suczką i nie wstydzę się o tym mówić, kręcą mnie ostre zabawy. Ocz...
Szczegóły ogłoszenia
Młoda Muszelka
Mam 18 lat i szukam tutaj faceta, który ma ochotę na młodą laskę. Spotkania tylk...
Szczegóły ogłoszenia
Luźne Spotkanie Bez Zobowiązań
Szukam dyskretnego i niezależnego mężczyzny do intymnych spotkań. Nie zależy mi ...
Szczegóły ogłoszenia

Imprezy w Szczecinie

maj, 2024
PnWtŚrCzPtSbNd
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Dodaj impreze do kalendarza

Jeżeli wiesz o ciekawej imprezie lub wydarzeniu, dodaj ją do naszego Kalendarza Wydarzeń. DODAJ WYDARZENIE

Przyjaciele

siegnij po pomoc

Linki

Przewóz Zwłok
Przewóz zwłok z zagranicy

Transport urny z prochami za Granicy
Transport Urny z prochami

Transport zwłok do polski
Profesjonalnie i szacunkiem przeprowadzimy transport zwłok  do Polski.


Charakterystyczny dla Szczecina pasztecik, niegdysiejszy wytwór radzieckiego przemysłu zbrojeniowego, może trafić na prestiżową Listę Produktów Tradycyjnych, chronionych przez unijne prawo

Turyści odwiedzający Szczecin zawsze byli pod wrażeniem pasztecików. Bo gorące, pulchne, spieczone na złoty kolor.

Wpisanie ich na Listę Produktów Regionalnych to pomysł Urzędu Marszałkowskiego. To pierwszy krok na drodze do ubiegania się o rejestrację w europejskim systemie ochrony nazw. Produkty regionalne muszą być wytwarzane z tradycyjnych surowców, mieć tradycyjny skład lub sposób produkcji. Są chronione zgodnie z przepisami UE. Na listę trafiają te, które są wytwarzane co najmniej od 25 lat. Najczęściej jednak są to produkty dużo starsze, jak np. bryndza podhalańska (Małopolska), powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły (Kujawsko-Pomorskie) czy salceson dukielski (Podkarpackie). Sęk w tym, że produkcję trzeba starannie udokumentować.

Szczecińskie paszteciki powstały w 1969 r. - Kto wtedy myślał o tym, aby to dokumentować? - mówi Bogumiła Polańska, która, pracując w Społem w latach 60., współtworzyła pierwszy bar z pasztecikami (vis-a-vis kina Kosmos). - Kto wiedział, czy to się w ogóle przyjmie.

W 1969 r. spółdzielnia Społem, pod której szyldem działało wiele barów, dostała ważącą półtora tony maszynę z sowieckiego demobilu o fabrycznej nazwie "Awtomat do prigotowlenia pierożkow" (pomysł na cudowną maszynę, która w razie wojny albo np. powodzi mogłaby wyżywić małe miasteczko lub dywizję wojska, narodził się w późnych latach 50. w głowie radzieckiego konstruktora). Twórcą pierwszego w Polsce lokalu fast food, w czasach kiedy hot dogi i hamburgery kojarzyły się ze szpiegami, była nieżyjąca już prezes Społem Halina Michalska. Nazwę "pasztecik" wymyśliła Bogumiła Polańska. Radziecką machinę ustawiono w oszklonej wystawie, by przechodnie mogli obserwować produkcję. Przed wystawą ustawiali się gapie. Szczególne zainteresowanie wykazywali turyści z NRD, którzy zachwycali się tym produktem i wywozili go za Odrę. Zresztą, robią to do dziś.

Trwają poszukiwania materiałów filmowych szczecińskiej TVP, na których na początku lat 70. zarejestrowano działalność tego baru. Notatki na temat jego otwarcia powinny być też w gazetach z 1969 r. W czasach PRL farsz do pasztecików był odbiciem aktualnej sytuacji na rynku. W stanie wojennym, kiedy brakowało mięsa, robiono paszteciki z masą jajeczną i rybną. W 1990 r. "Pasztecik" naprzeciw Kosmosu przestał istnieć. Ale pewien szczeciński biznesmen zaczął sprowadzać z wojskowej fabryki na Ukrainie maszyny do pasztecików. Stoją dziś w wielu miejscach. Ale tylko pani Polańska stara się o wpis na Listę Produktów Regionalnych. Zna tajemnicę pierwszej receptury i wciąż (vis-a-vis hotelu Gryf) produkuje paszteciki za pomocą maszyny sprowadzonej w 1969 r. - Nikt nie wie, ile naprawdę ma lat i gdzie została wyprodukowana. Tajemnica wojskowa. Ale jest niezastąpiona. Nie zamieniłabym jej na nową.

Na Liście Produktów Tradycyjnych na razie jest sześć z naszego województwa: jeziorowy ogórek kiszony, kapusta kiszona z beczki, ogórek kołobrzeski, miód drahimski, nalewka ze śliwek z dębiny i wino ze śliwek.

Źródło: Gazeta Wyborcza Szczecin
22-06-2008 Mirek Tyl

Dodaj komentarz

Usługi Pogrzebowe Szczecin